Канадски учени откриха фосили на древно морско същество, живяло преди 506 млн. години. Животното е притежавало нокти, подобни на гребло и глава, която прилича на формата на известния космически кораб „Хилядолетния сокол” от „Междузвездни войни”, предаде БТА, като цитира „Ройтерс”.

Създанието може да даде ценна информация за хищниците в един от най-важните еволюционни периоди на Земята. Учените определиха животното като предшественик на днешните членестоноги – насекоми, паяци и раци и е живяло по времето на периода Камбрий.

По думите на експертите животните в този етап са били малки, обикновено до няколко сантиметра. За сравнение - Cambroraster falcatus е бил гигант, достигащ до 30 сантиметра, обясниха изследователите.

Фосилите на древния хищник са открити в Националния парк Кутенаи в канадската част на Скалистите планини. Учените са се натъкнали на находката в скална формация, където и преди са намирани голям брой вкаменелости на камбрийски животни. 

Животното е обитавало океанското дъно и се е хранило с организми, заровени в тинята. Древното създание е принадлежало към същата група, към която е спадал върховният хищник по онова време - Аномалокарис, достигащ на дължина до един метър. 

Периодът Камбрий е считан за време на еволюционни експерименти, когато на Земята за първи път са се появили почти всички по-големи групи животни, сред които не са липсвали и изключително странни създания.