Всички знаем, че в Канада е много студено. През зимата е съвсем нормално температурите да паднат до минус 20 градуса по Целзий. Повечето хора се чудят какво правиш, когато навън е толкова студено. Канадците обаче имат прекрасен отговор – всяка година имат конкурс за най-добра замръзнала прическа.

Ежегодното състезание се организира от „Топли басейни Такини“ – курорт с горещи минерални извори, който привлича туристи от цял свят в продължение на години.

Снимка: The International Hair Freezing Contest / Takhini Hot Pools

Изворите са с температура близо 48 градуса по Целзий и могат да бъдат използвани целогодишно. Водата е богата на калций, магнезий и желязо, но не и на сяра, тъй че обичайната миризма на развалени яйца около естествени извори отсъства.

Конкурсът за замръзнали прически се провежда от 2011 г. насам, като постепенно набрал огромна слава. Първоначално стартира като предизвикателство от собственика на курорта, тъй като много от посетителите не смеели да натопят главите си в горещата вода. Организира се всяка година, като продължителността е цяла зима.

Снимка: The International Hair Freezing Contest / Takhini Hot Pools

На уебсайта на курорта има и указания за участие – трябва да посетите мястото когато температурата е -20 градуса или по-студено, да натопите главата си в горещата вода, след което бързо да оформите прическата си.

Снимка: The International Hair Freezing Contest / Takhini Hot Pools

Организаторът съветва единствено от време на време участниците да потапят ушите и врата си в топлата вода, за да не измръзнат.

Победителите получават парични награди, както и членска карта за още минерални бани, а снимките са уникални.