Любителско видео с кореспондента на bTV в САЩ Симеон Гаспаров предизвика силни реакции в социалните мрежи. За по-малко от 24 часа кадрите са гледани над 1 млн. пъти, има хиляди коментари и споделяния в платформата 9GAG. Журналистът в момента се намира в епицентъра на кървавите протести срещу расизма - Минеаполис.

Седмица след убийството на невъоръжен чернокож от полицай в града, протестите прераснаха в безредици по улиците на почти цялата страна, стотици сгради са опожарени, хиляди демонстранти са арестувани, като дори се наложи намесата на армията и налагането на вечерен час, за да се овладее ситуацията.

На кадрите се вижда как журналистът е заговорен от група агресивно настроени демонстранти, но когато им казва, че е от Европа и по-специално България... следва позитивна реакция, като дори мъжете казват, че обичат страната ни и много я уважават.

Те разказват на Гаспаров защо няма да се примирят със смъртта на техния съгражданин Джордж Флойд. В този момент се присъединяват още мъже, видимо пияни, но не се стига до напрежение, а напротив – започват да танцуват. 

Дружелюбното отношение към българския журналист изненада потребителите на социалните мрежи в САЩ. През изминалите дни централата на телевизия Си Ен Ен беше щурмувана от протестиращи, а други репортери бяха нападнати под претекст, че не отразяват обективно демонстрациите. В същото време полицията арестува екип на Си Ен Ен буквално по време на живо включване.

Преобладават позитивните коментари под видеото в 9GAG, като част от потребителите са изненадани, че българският журналист е показал в репортажа си въпросните мъже.

Човекът, заснел видеото, се казва Ханад Хашим. В профила му в "Инстаграм" намерихме цялото видео, което е над 20 минути.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Various views from the protest

Публикация, споделена от HasH Ketchum (@hanadhashim) на

В него се вижда как той обикаля с автомобила си из улиците на Минеаполис и проследява развитието на вечерния протест от неделя.  

След десетата минута се натъква на българския журналист. Следва частта, която придоби популярност в мрежата. Видеото продължава с интервю между Гаспаров и един от мъжете, което в последствие е излъчено в ефира на bTV.

О"на протестите в Минеаполис ме докосна  много силно. Нещо подобно съм изпитвал, когато бях в Сараево през 90-те години на миналия век и минахме по алеята на снайперистите там. Тези протести в един от най-спокойните щати на страната, показаха колко всъщност е уязвима могъща Америка", сподели Симеон.

Как изглеждат случката и по-голямата картина през очите на Симеон Гаспаров, гледайте в централната емисия на bTV Новините в 19 ч. тази вечер!