Холандски и норвежки учени установиха защо носът на Рудолф, един от елените на Дядо Коледа, е червен.

Учените са изследвали носната лигавица на петима души (напълно здрави), на два елена и на още един човек, но болен. Оказало се, че в носа на елените има до 25 процента повече капиляри, отколкото при хората. Капилярите осигуряват кислород за организма и помагат да се контролира температурата на тялото,поясняват изследователите.

"Носът на Рудолф е червен благодарение на голямото количество червени кръвни телца и усилената микроциркулация. Той е приспособен анатомически и физиологически за това, елените дамогат да изпълняват полетите на Дядо Коледа" - заключават специалистите. Материалите с тяхното изследване са публикувани в коледния брой на сп. British Medical Journal.

Пътуването на Рудолф, теглещ шейната на Дядо Коледа, се наблюдава внимателно и от физиците, припомня агенцията. Установено е например, че за да достави Дядо Коледа подаръци в около 100 милиона дома, където го очакват, елените му трябва да се движат със скорост от около 1000 километра в секунда. С такава скорост шейната и подаръците в нея биха се изпарила от триенето.

Възможно е същата съдба да споходи и джуджетата, които помагат на добрия старец. Освен това, за да успее да раздаде за една нощ всички подаръци, Дядо Коледа не може да без изкривяване на пространствено-времевия континуум.