Бивши възпитаници на Оксфордския университет във Великобритания са разработили "умна" дръжка за врата, която може да се окаже ключът към разрешаването на проблема с устойчивите на антибиотици супербактерии – разрастваща се заплаха за здравето на хората, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.

Приспособлението PullClean функционира едновременно като стандартна дръжка за врата и като средство за дезинфекциране. Устройството предоставя и обратна връзка за това колко чисти са поставените върху него ръце.

Специалната дръжка е подходяща за използване на места, където опасността от разпространението на бактерии и болести е най-голяма – болници, домове за възрастни хора, училища, университети.

"Нашето устройство предлага напълно различен начин за почистване на ръцете. Целта ни беше да осигурим на хората почти несъзнателно средство за дезинфекция.

Няма нищо по-лесно от това човек да натисне бутон, когато така или иначе е поставил ръката си върху дръжката на вратата. Иронията е, че дръжките на вратите са сред основните разпространители на бактерии.

PullClean обаче може да спре опасните микроорганизми и да предотврати голям брой инфекции, чието лечение струва скъпо", казва д-р Джейк Макнайт, един от изобретателите на приспособлението.

PullClean from The Agency Of Design on Vimeo.