Необичайна заложническа криза в Украйна – 13 души бяха държани от въоръжен мъж в продължение на 12 часа, като едно от изискванията му беше президентът на страната Володимир Зеленски да призове всички в страната… да гледат филм с Хоакин Финикс, пише „Варайъти“.

Мъжът с име Максим Кривош отвлякъл автобус и се барикадирал в него в град Лутск преди няколко дни. В „Туитър“ публикувал своя манифест, в който фигурирало и необичайното искане. Освен него Кривош поискал Украинската православна църква да пусне официално съобщение, в което да признае, че са терористи.

Филмът е „Земляни“ от 2005 г., озвучаван от Хоакин Финикс.

EARTHLINGS 10 YEAR ANNIVERSARY EDITION from NATIONEARTH on Vimeo.

Зеленски изпълнява необичайното желание на престъпника и пише във „Фейсбук“ страницата си „Всички гледайте документалния филм от 2005 г. „Земляни“.

След публикацията на президента, Кривош пуска всички заложници невредими и се предава на полицията.

Филмът проследява използването на животни за научни и хранителни цели, като включва кадри от скрита камера, на които се вижда насилие над животни. В лентата отношението на хората към животните е сравнено с расизма и сексизма в обществото.

Според местни медии Кривош пуснал филма на заложниците си. При ареста си той заявил „Не се борим за рейтинг. Борим се за животи“.