Украинец и кучето му вървяха над 200 км пеша, за да се спасят от обсадата на Мариупол. Необичайната история се появява в пространството чак сега.

От началото на войната в Украйна градът на Азовско море е под интензивни бомбардировки и обсада.

Игор Педин взел решението да напусне града на 20 април, след като руските войници навлезли в неговия квартал. Къщата му била пълна с дим, а храната и водата били на привършване. Той събрал една чанта и тръгнал с кучето си Жу-Жу. Първата вечер спал на дивана на непознат мъж, който разказал, че е загубил сина си тийнейджър във войната.

Педин и Жу-Жу продължили по пътя си. По-късно били арестувани от чеченските сили, които след бърз разпит и сваляне на отпечатъци ги освободили. Едната част от пътя си Педин преминал с кола, след като платил на шофьора в цигари.

„Когато пристигнах в Запорожие една жена ме попита откъде идвам. Като казах Мариупол тя извика на всички „Този човек е дошъл от Мариупол на крак!“, разказва Педин.

Педин на 61 години извървял общо 225 км пеша заедно с най-добрия си приятел. Най-голямото предизвикателство било да се изправи лице в лице с руски войници по пътя си.