Тайните служби разследват открития кокаин в Белия дом. Белият прах е намерен близо до зона, където посетителите на Западното крило оставят мобилните си телефони, казаха трима души, запознати с въпроса, пред Washington Post.

Президентът Байдън и първата дама Джил Байдън не били у дома по това време, тъй като прекарали уикенда в Кемп Дейвид. Няма индикации, че някой е употребил кокаина в Белия дом.

Това обаче не е първият път, когато незаконен наркотик стигна до имението. Ето малко истории за наркотици в Белия дом.

Уили Нелсън

Кънтри певецът Уили Нелсън е пушил марихуана на покрива на Белия дом по време на посещение при тогавашния президент Джими Картър през 1980 г., според самия Нелсън, който е разказвал историята многократно.

Кънтри певците Уили Нелсън и Чарли Прайд представят златна плоча на президента Джими Картър в Овалния кабинет
Снимка: Getty Images

Нелсън дори предал джойнта на „служител“ в Белия дом. През 2020 г. Картър потвърди, че „служителя“ всъщност е неговият син Джеймс Ърл „Чип“ Картър III.

Снимка: Getty Images

В днешно време марихуаната за развлечение е законна във Вашингтон, с изключение на федерални имоти като Белия дом.

Франклин Д. Рузвелт

Историкът Стивън Гилън направил доста сериозно твърдение през 2012 г., докато пишел книга за президента Франклин Д. Рузвелт. Записите на Белия дом за 7 декември 1941 г. - денят, в който японците бомбардираха Пърл Харбър - показват, че Рузвелт, който по това време страда от една от хроничните си инфекции на синусите, е прекарал повече от час с лекаря на Белия дом Рос Макинтайър.

Снимка: Getty Images

Във времена без антибиотици малките дози кокаин са били стандартно медицинско лечение за инфекции на синусите, установил Гилън. Не е ясно дали Рузвелт бил опиянен от дозите, или дали Макинтайър казвал на Рузвелт какво изобщо използва за лечение. Каквото и да правел лекарят, Рузвелт го е харесвал. Макинтайър често посещавал Белия дом и дори пътувал с президента.

Снуп Дог

В няколко интервюта легендарният рапът Снуп Дог е казвал, че е пушил трева в банята на Белия дом. Едното е с американския телевизионен водещ Джими Кимъл, а другото е в подкаста на Heather.

Снимка: Getty Images

Снуп Дог обясни и как е могъл да направи това.

„Бяхме в Белия дом за празненство и имаше вечеря. По време на нея аз попитах за тоалетната, упътиха ме и аз отидох. Като влязох се огледах и видях, че няма агенти на ЦРУ наоколо. Запалих една салфетка, за да проверя дали ще стане нещо, но не стана нищо. Буум. Следващото нещо, което направих е да извадя от чорапа си един джойнт“, разказа рапърът.

Джон Ф. Кенеди

От всички твърдения и спекулации, разпространени в тези истории за наркотици в Белия дом, тази за президента Джон Ф. Кенеди идва с най-големите предубеждения.

Снимка: Getty Images

Една от историите е, че той пушил трева с предполагаемата му любовница Мери Пинчът Майер в спалнята на Белия дом. Друга е, че лекар с прякор Dr. Feelgood предписал на Кенеди, който страдал от болки в гърба, инжекции стероиди и амфетамин.

Джордж Х.У. Буш

Президентът Джордж Х.У. Буш не е консумирал крек в Белия дом. Но той занесъл пликче с наркотика в Овалния кабинет през 1989 г., за да го използва като реквизит по време на реч за „Войната срещу наркотиците“.

Снимка: Getty Images

Като вдигнал пликчето казал: „Това е крек кокаин, заловен преди няколко дни от агенти за борба с наркотиците в парк точно отсреща на Белия дом. Лесно можеше да е хероин или Фенциклидин. Изглежда невинно като бонбон, но превръща градовете ни в бойни зони и убива децата ни. Нека няма грешка, това нещо е отрова“.

Баскетболният шампион Гари Маклейн

През 1985 г. баскетболната звезда на университета Виланова Гари Маклейн участвал в един от най-вълнуващите мачове за титлата на Национална колежанска атлетическа асоциация в историята. След шампионската победа на отбора отишли на посещение в Белия дом. По-късно Маклейн каза, че преди срещата използвал кокаин.

Снимка: Getty Images

„Президентът Рейгън ме приветства заедно със съотборниците ми в Белия дом и изнесе кратка реч за това колко вдъхновяваща била нашата победа. През това време кокаинът ме накара да се рея из облаците. Стоях на по-малко от метър зад него, гледах в косата му и си мислех: „този човек има повече пърхот от обикновения мъж“. Минаваха ми и мисли като: „Мога леко да го побутна и ще вляза в световните новини. Ето колко бях надрусан“, каза Маклейн.