Останки, намерени от британски изследователи на кораба "Уида" през 1984 г., може да принадлежат на един от известните морски разбойници от Златния век на пиратството Самюъл Белами с прозвището Черния Сам, съобщи в. "Дейли телеграф".

Учените възнамеряват да сравнят ДНК на находката с тази на потомка на пирата.

"Все още имаме връзка с пряка потомка на Сам Белами", казаха експертите от изследователския институт в американския щат Масачузетс.

Неговата роднина живее в английското графство Девъншър, където бил роден самият Белами през 1686 г.

Останките били намерени под голяма купчина метални инструменти и оръжия, което позволило да се съхранят.

"Това е капсула на времето", добавят изследователите.

За това, че останките може да са на капитана, свидетелства намереният наблизо пистолет. Той бил завързан с копринена панделка и имал изобразени уникални детайли и символи.

"Пистолетът напълно съответства на изображението на оръжието на Белами", отбелязаха учените.

Самюъл Белами, който на 18 години вече бил бивш опитен моряк, се присъединил към плаващите в Карибско море пирати под командването на Бенджамин Хорниголд, който бил известен с това, че напада само испанци.

Корабът "Уида", на борда на който имало около 4,5 тона злато и сребро, бил превзет от Черния Сам през 1717 г. През същата година корабът се разбил в риф в Кейп Код (днешната територия на щата Масачузетс) и потънал. Той бил намерен след 267 години от американския изследовател Бари Клифорд. По информация на БТА