Учени създадоха роботизиран плъх за търсене на оцелели при бедствия, съобщава сайтът „Ню атлас“. 

Изборът им се спира точно на уменията на тези животни, защото те са изключително умели в провирането през тесни отвори и прекосяването на неравен терен.

Миниатюрният плъх-робот, наречен SQuRo (Small-sized Quadruped Robotic rat), е разработен от китайски учени от Пекинския технологичен институт от екип под ръководството на професор Цин Ши и може да се използва в спасителни акции, например за търсене на оцелели под развалини в бедствени райони. 

Снимка: pixabay

За модел на роботизираното животно е послужил сивият (норвежки) плъх (Rattus norvegicus). Роботът имитира движенията и поведението на истински гризачи. 

При проектирането му инженерите са се опитали да възпроизведат движенията и структурата на тялото на плъх, като копират пропорциите на крайниците му и степента на свобода на подвижност на ставите му. 

Снимка: iStock

Движенията на роботизирания плъх се управляват от компютър. Той може да прикляка, да тича, да пълзи, да се обръща и да става след падане. По време на тестовете плъхът-робот е пропълзял по коридор с дължина 9 сантиметра, преодолял е бариера с височина 3 сантиметра и се е изкачил по 15-градусов склон. 

Разработката е описана в сп. IEEE Transactions on Robotics.