Учени успяха да „събудят“ микроби и да ги накарат да се размножават, след като са престояли повече от 100 милиона години на морското дъно. Проучването дава сериозна надежда за откриването на живот на Марс, тъй като от години се смята, че той вероятно ще е под формата на микроби, пише „Индипендънт“.

Организмите са част от най-стария морски седимент някога изследван. Той е бил изваден преди 10 години от морското дъно на Тихия океан. Учените са изкопали дъното на 75 метра дълбочина преди да вземат проби и на общо 6000 метра под морската повърхност.

Микробите са навлезли в стадии подобен на сън, за да пестят енергия. Били са активни за последно когато динозаври са ходели по Земята ни.

„Знаехме, че вероятно има живот в тези дълбоки седименти близо до континентите, защото почвата е пълна с органична материя. Но това, което открихме е невероятно“, казва авторът на проучването Стивън Д’Хонд.

Експериментите дават надежда на учените, че ако в каменистата почва на Марс има някакви останки от живот, те ще могат да бъдат „събудени“ в лаборатория.

Според Д’Хонд е удивително да се наблюдава живот в най-стария седимент в света.