Астрономи откриха нов вид черни дупки, които са с маса драстично по-малка от това, което се предполагаше за възможно, съобщи „Индипендънт“.

Години наред общоприетото схващане е било, че черните дупки трябва да са с размери поне пет пъти колкото масата на нашето Слънце. Сега астрономи откриха черна дупка, която е едва 3,3 пъти колкото теглото на Слънцето, което я прави най-малката в цялата ни галактика Млечния път.

„Това е намек, че все още има какво да научим за черните дупки“, казва водещият изследването професор по астрономия Тод Томсън.

Черните дупки за масивни космически обекти с огромна гравитация. Тяхното притегляне е толкова силно, че дори светлината не може да избяга, откъдето идва и името им. Черните дупки се образуват при смъртта на звезди, които се смаляват и след това експлодират.

Астрономите откриват „миниатюрната“ черна дупка изследвайки слънчевия спектър на около 100 хил. звезди в Млечния път. Откритието е изключително важно, тъй като от масата на черните дупки се съди за техния произход и еволюция.