Учени откриха череп на голям хищен динозавър, живял преди 85 млн. години в Южна Америка. Останките бяха намерени в Патагония, Аржентина. Животното е било високо близо 5 метра, а на местен език името му в буквален превод означава „този, който всява страх“ – Llukalkan aliocranianus.

Подобно на Тиранозавър рекс този динозавър е ходел на два крака и е имал къси ръце. Размерите му обаче са били несравними с гиганта Т-рекс. Освен това е имал малки рога и пръсти и е тежал между 1 и 5 тона. За сравнение африканският слон тежи около 6 тона.

„Всяващият страх“ е имал изключително добър слух, което пък го е правело отличен ловец. Учените изчисляват, че е живял през последния период от мезозойската ера – Креда. Това е и последната ера на динозаврите на Земята.

До него експертите откриват кости на друг хищен динозавър, което по думите им е крайно необичайно. Viavenator exxoni е бил по-голям на размери от LLukalkan. Учените считат, че ако са живеели на едно и също място, то те са споделяли една и съща екологична ниша и са имали обща плячка, за която са се съревновавали дори помежду си. 

Снимка: Getty Images

Няколко значими открития бяха направени през последните десетилетия в Аржентина. През 2014 г. едно от тях беше кост на динозавър, тежащ колкото 14 африкански слона. Дотогава се смяташе, че фосилите принадлежат на най-големия хищник от мезозоя откриван досега.

Наскоро обаче тезите бяха поставени под въпрос след разкопаването на костите на друг динозавър - растителнояден Титанозавър на приблизително 98 млн. години. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!