Все повече персонажи в сериали от целия свят са засегнати от увреждания или заболявания, като парализа, болест на Алцхаймер, биполярно разстройство, деменция с телца на Леви и това е приветствано от асоциации, които се борят с въпросните болести.

В редица телевизионни продукции, представени в рамките на провеждащия се тази седмица в Париж фестивал "Сериали - мания", се споменава за болести. В британския сериал "The Fear" Питър Мълан изпълнява роля на предприемач мафиот, засегнат от болестта на Алцхаймер.

"Когато прочетох сценария, си помислих, че това е просто шега, разказа той. По-късно обаче си дадох сметка, че сериалът дава възможност да се говори по малко по-различен начин за болестта."

Асоциацията "Алцхаймер" във Великобритания посрещна с възторг създаването на сериала. "800 000 души във Великобритания са засегнати от деменция, се казва в нейно комюнике. Бихме искали да видим повече подобни телевизионни продукции."

Зрителите могат да видят също епизоди от американския сериал "The Boss", който получи ласкави отзиви от международната критика, след като излъчването му започна през 2011 г. В този сериал кметът на Чикаго е засегнат от деменция с телца на Леви -тежко нелечимо неврологично заболяване.

В канадския сериал "Най-добрият ми приятел" пък се говори за мъж, който останал парализиран от кръста надолу след инцидент. Той трябва да преосмисли взаимоотношенията с половинката си, приятелствата и ежедневието си.

В американския сериал "Парченца живот" ("The big C") героинята е засегната от рак в напреднал стадий, а един от главните персонажи в "Homeland" - от биполярно разстройство.