Улица в Северна Калифорния скоро ще носи името на покойния рапър Тупак Шакур. Градският съвет на Оукланд единодушно реши да кръсти градска улица на името на рапъра, който живееше в града в началото на 90-те години на минали век, съобщи "Гардиън".

Участък от булевард MacArthur до езерото Мерит, където някога е живял Шакур, ще запази и сегашното си име, но също така ще получи допълнителното, почетно име "Tupac Shakur Way".

Възпоменателните плочи и знаци, сигнализиращи за промяната, ще бъдат платени от фондация Тупак Шакур.

Връзката на Шакур с града надхвърля уроците, които е научил, докато е живял в него. Той засне видеото към една от най-известните си песни Brenda’s Got a Baby в града. Песента и музикалното видео разказват трагичната история на майка тийнейджърка, която е убита.

Рапърът загуби живота си едва на 25 години, когато бе застрелян и убит от автомобил в Лас Вегас през 1996 г. Той остава един от най-разпознаваемите рапъри в хип-хоп общността.

В решението си общината на Оукланд написа, че преименуваната част от улицата ще напомня на хората за приноса на Шакур към града и ще възхвалява изкуството и културата като катализатори за обществена промяна.