Потребителите на социалната мрежа „ТикТок“ бяха предупредени за тревожен видеоклип, който се разпространява в платформата и за който се твърди, че показва как да бъде получен фалшив положителен тест за COVID-19, пише британското издание „Бирмингам мейл“.

Родители са били разтревожени от набиращото популярност видео, събрало над 1 300 000 гледания в мрежата само за няколко дни, според което този трик ще помогне на децата да се освободят от училище.

Методът за фалшифициране на бързия тест за коронавирус се състои в използване на плодов сок, който според видеоклипа ще доведе до положителния резултат.

Училище в Обединеното кралство е изпратило писмо до родителите на неговите ученици, в което призовава за тяхната бдителност.

"В национален мащаб някои ученици са открили, че поставянето на капки портокалов или друг вид плодов сок върху теста води до фалшив положителен резултат. С оглед на това, бихме искали да бъдете особено внимателни. Също така напомнете на децата си, че положителният бърз тест трябва да бъде последван от потвърдителен PCR такъв“, се казва с съобщението.