Американската компания „Върджин Хайпърлуп“ разработва суперскоростни капсули, които ще се движат със 1200 км/ч във вакуумни тунели с помощта на магнитна левитация, предаде „Ройтерс“.

Те се тестват в пустинята северно от Лас Вегас, където в подножието на планините е разположена дълга бяла метална тръба, в която се движат капсулите – символ на масовия транспорт на бъдещето.

Снимка: Ройтерс

"Усещането ще е като в самолет при излитане и набиране на скорост. Няма да има турбуленция, защото нашата система е напълно способна да реагира на такава", казва съоснователят и главен изпълнителен директор на компанията Джош Гайгъл.

Снимка: Ройтерс

 Той допълни, че белите материали и огледалото за обратно виждане помагат капсулата да изглежда по-голяма и "по-гостоприемна" за новите потребители.

Снимка: Ройтерс

Капсулата ще побира 28 пътници и може да се пригоди за кратки или дълги дестинации, както и за товарни превози. Макар всичко все още да е на ранен етап, Гайгъл прогнозира да започне да се използва през 2027 г.

"Това ще бъда първата форма на транспорт за сто години, която ще предизвика революция в транспорта, също както навремето са го сторили автомобилите, влаковете и самолетите", добавя изпълнителният директор.

Ракетният изследовател Робърт Годар е автор на идеята за вакуумния влак в началото на 90-те години. Франция се опитва да разработи "аеровлак" през 60-те и 70-те години, но липсата на средства погребва проекта.

Снимка: Ройтерс

Предприемачът Илон Мъск разпалва отново интереса към идеята през 2013 г., когато поставя рамката как би трябвало да работи новата система. Гайгъл по онова време работи в "СпейсЕкс" и казва, че сега технологиите наваксват, но тогава нужните акумулатори, електроника и сензори не били напълно готови.

"Върджин Хайпърлууп" планира първо да разработи пътнически маршрути в Индия, където транспортната система е пренатоварена, както и в Саудитска Арабия, където липсва инфраструктура.