Торинската плащеница е фалшификат, изработен в Турция през Средновековието и е една от 40-те, които са били показвани по църквите на Европа, твърди известният италиански историк Антонио Ломбати.

Според специалиста от университета в Парма, плащениците са били истински "хит" през Средновековието. Те били изработени стотици години след разпятието на Христос. Ломбати цитира изследването на френски историк от 19 век, който проучил голям масив от средновековни документи.

Плащениците били около 40 – някои от тях с изображения на Христос, други с кървави петна, трети – чисто бели. Повечето от фалшификатите били унищожени по времето на Великата френска революция.

Изследването на Ломбати ще бъде публикувано този месец в италианското научно издание "Студи медиевали". Според историка Торинската плащеница е била подарена на френския рицар Жофроа дьо Шарни за спомен от кръстоносния му поход до Измир в Турция
през 1346 г.

Родът Шарни е първият официално писмено признат собственик на плащеницата. Ломбати твърди, че рицарят Жофроа не успял да отиде на поклонение до Божи гроб в Ерусалим, след като освободил Измир. Плащеницата му била подарена там, за спомен от участието му в кръстоносния поход в Турция.