Тийнейджър далтонист видя истински цветове за първи път с помощта на специални очила за корекция на зрението. Трогателният момент беше заснет и публикуван в социалните мрежи.

Цветната слепота или дисхроматопсията е дефект на човешкото зрение, който се изразява в неспособността да се разкриначават определени или всички цветове.

12-годишният Джонатан Джоунс е пълен далтонист. Майка му Карол била помолена да се яви в час по наука в неговото училище, в който децата изучавали цветната слепота.

По време на заниманията учителят подава на момчето специални очила, които коригират цветната слепота и позволяват на Джонатан да види истински цветове за първи път.

На видеоклипът се вижда трогателният момент, в който момчето не успява да сдържи емоциите си и се разплаква пред съученици.

Ето така "ЕнХрома" коригира зрението: в ляво на картинката е нормално цветно зрение, а от дясно - това на далтонист
Снимка: EnChroma

Специалните „ЕнХрома“ очила са разработени от математик през 2000 г. Лещите са разработени по такъв начин, че изключват определени дължини на светлината, които хората с цветна слепота бъркат. „ЕнХрома“ очилата редуцират човешкия далтонизъм до 90%.

Един чифт от специалните очила струва около 350 долара.

Трогната от емоционалната реакция на сина си, Карол Джоунс е решила да започне дарителска кампания, която да осигурява пари за закупуването на очила за деца далтонисти.