Актьорът Тери Джоунс – една от звездите в комедийната трупа "Монти Пайтън", почина на 77-годишна възраст, съобщи Асошийетед прес. Семейството му поясни, че той е починал след дълга битка с рядка форма на деменция.

"Загубихме мил, забавен и креативен човек, чиито интелект и невероятен хумор доставяха удоволствие на милиони хора от шест десетилетия. Творчеството му с "Монти Пайтън", книгите и поемите му, филмите и телевизионните програми с неговото участие ще останат живи завинаги", заявиха съпругата му Анна Сьодерстрьом и децата им Бил, Сали и Сири.

Снимка: Getty Images

Тери Джоунс става световноизвестен като член на трупата "Монти Пайтън", която революционизира британската комедия.

Трупата включва още Ерик Айдъл, Джон Клийз, Майкъл Пейлин, Греъм Чапман и Тери Гилиъм.

Първият епизод на популярно комедийно шоу "Летящият цирк на Монти Пайтън" с участието на групата комици Монти Пайтъне е заснет на 7 септември 1969 г. и е излъчен по BBC на 5 октомври същата година.

Снимка: Getty Images

Тери Джоунс се е снимал в сериали и филми с участието на "Монти Пайтън", сред които "Монти Пайтън и Свещеният граал" и "Животът на Брайън".

Снимка: Getty Images

През 2016 г. Тери Джоунс беше диагностициран с фронтотемпорална деменция, като състоянието не му е позволявало да говори.