Ново световно признание за българина Теодор Ушев – той беше обявен за най-влиятелния аниматор в света в последните 25 години. Оценката е на водещи експерти в областта след проведена анкета от организаторите на Международния фестивал за анимация „Анимак“.

Тео Ушев говори ексклузивно пред bTV след голямото отличие. Той се намира в Созопол, където снима и първия си игрален филм.

„За мен това признание беше изненада, да си кажа откровено, поради точно тази причина, че аз правя филми само от 15 години. Второ има толкова много хора, които са правили преди мен и от които аз съм се учил, доайени, майстори на анимацията, които са в същия списък“, казва той.

Тео Ушев определя изминалата година, в която светът беше обхванат от пандемия, като късметлийска за самия него. 

„Бях късметлия. На фона на цялото нещастие, мога само да чукна на дърво, че така се случиха нещата миналата година и кризата, и депресията не успя да ме потопи, което знаете, с творците е много лесно. Това е най-важното - да успяваш да държиш кораба по време на бурите. И това, че сме тук, също е по някакъв начин спасение за мен, че аз успях да се скрия на края на света в Созопол на скалите, за да мога да продължа работата по филма си“, казва той.

Цялото интервю с Тео Ушев очаквайте утре в „Тази събота“