Цвят слонова кост, нежна дантела, ръчно бродирани елементи и 3D елементи - това са част от най-актуалните тенденции при сватбените тоалети за дамите. Напластяването на материи в полата, прозрачността на плата, създаващ ефект тип "гола рокля" и дългите шлейфове са сред най-изисканите желания на най-претенциозните булки.

Но има и такива, на които няма как да се угоди.

Радослава Лазарова е второ поколение дизайнер. Родителите й са основатели на известен бранд за официални тоалети в Смолян. Радослава казва, че именно работата на майка й и баща й я вдъхновила да продължи семейния занаят.

"Истината е, че с моите родители сме прекарали страшно много моменти в пътуване по изложения и ревюта. Не ми е чудно това, което ми се случва, не ми е ново. Спомням си даже как като мъничка от парцалите, които оставаха след булките, си събирах буквално материи, за да изготвя на моята кукла Барби рокли. Един от най-съкровените ми мигове е, когато майка ми изработваше една булчинска рокля за една много специална дама и тъй като ние наистина работим и денем и нощем, няма да забравя как много исках майка ми да се прибере, очаквах я вкъщи, баща ми казваше: тя има още работа, аз го помолих да ме заведе при нея и когато видях блясъка от кристалчетата, които инкрустираше върху роклята, страшно много се развълнувах, опитах се даже да й помогна. На следващия ден булката се разплака като си видя роклята, може би тези моменти запалват страстта у творците и децата да подражават на родителите си.", разказва тя.


Само година след основаването на своя собствена марка, Радослава печели най-престижната модна награда у нас - "Златна игла" за най-добър млад дизайнер.

"Има много повече романтика в идеята да създадеш рокля за най-важния ден в живота. А за официалната рокля човек има всякакви поводи, с които може да се види в нещо по-екстравагантно като цвят, материя, съчетания. Това, което ми прави впечатление е, че дамите търсят удобство, което по някакъв начин ни задължава нас, творците да работим точно в тази насока, за да може бъдещата булка да се чувства комфортно, удобно, разбира се впечатляващо и да сбъднем всички нейни желания.", обяснява дизайнерката.


На Мис България 2017 Вероника Стефанова й предстои съвсем скоро да бъде булка. Миската отложи планираната за септември сватба, защото само преди 5 месеца стана майка на дъщеричка.

"Ние заснехме една фотосесия, когато бях 6 месец бременна и 4 месеца след това Анжела беше на 1 месец, заснехме сватбената фотосесия, във всички мои житейски събития сме заедно, роклята ми от изписването също беше дело на Ради, а пък Анжела дефилира за първи път на нейно ревю със специално изработена за нея рокля
Ние планирахме тази година септември месец да имаме сватба, но тъй като бебето е доста малко и грижите около нея са през няколко часа задължителни, за това решихме да го отложим по-нататък във времето, може би другата година", разказва Вероника.

А най-модерните детайли, на които ще заложи миската в своята бъдеща сватбена рокля, са 3D елементите, ръчно рисуваната дантела и, разбира се, прозрачната материя. Радослава съветва всички бъдещи булки да се доверят изцяло на дизайнера ако искат да се чувстват единствени и неповторими в най-важния си ден.