Холивудският актьор Уилям Шатнър стана най-възрастният човек в света, полетял до ръба на Космоса. Оригиналният капитан Кърк от култовата научна фантастика „Стар Трек“ беше на борда на „Блу ориджин“ на Джеф Безос.

Шатнър и още трима космически туристи се издигнаха на 106 километра височина над пустинята на Западен Тексас с напълно автоматизирана капсула, която се спусна с парашути на Земята след продължил малко над десет минути полет.

Снимка: Getty Images

Шатнър подобри рекорда за най-възрастен човек, който е стигал до ръба на Космоса. Той беше поставен от друга космическа туристка през юли. Тъй като Джеф Безос е огромен почитател на „Стар Трек“ Уилям Шатнър беше специален гост на „Блу ориджин“ и летя безплатно.

„Всички хора по света трябва да направят това. Да видят това. Това е невероятно. Изведнъж преминаваш през синята бариера като осъзнаваш, че това е небето, и влизаш в непрогледен мрак. Взираш се в мрака. И поглеждаш надолу и виждаш Майката Земя. Не знам, дали това е смъртта? Дали е възможно смъртта да изглежда така?“, каза Шатнър видимо развълнуван след като капсулата кацна обратно на Земята.

Снимка: Getty Images

Космическите туристи бяха посрещнати отново от Джеф Безос.

„Надявам се никога да не изгубя това, което усетих там горе. Това е най-дълбокото изживяване, което съм имал в живота си“, каза още Шатнър.