Стопаните на мегалитния комплекс Стоунхендж в графство Уилтшър търсят мениджър, който да опазва "достойнството на каменния монумент" и да разговаря с друидите по време на езическите тържества.

За необичайния пост се предлага годишна заплата от 65 хиляди британски лири. Кандидатите ще преминат през много фина цедка. Щял да бъде назначен само "най-умният и най-добре подготвеният" участник в конкурса.

Той ще има трудната задача ежегодните тържества, по време на лятното и зимното слънцестоене, да не нарушават "мистерията и достойнството" на
най-известния мегалитен паметник в света.

Тим Рийв от фондацията "Инглиш херитидж" твърди, че работата като мениджър на монумента никак няма да е лесна. "В един момент той трябва да е сред хората, при друидите или туристите, в следващия трябва да е в костюм и да представлява мегалитния комплекс на официални срещи."

Заявленията за кандидатстване ще се приемат до 5 май 2013 година. Мегалитният паметник Стоунхендж е бил изграден преди повече от 4000 години и има култов характер. Той е туристическа атракция и светилище за поклонение на езически вярващите.