Използването на славянски окончания в имената и гражданската принадлежност на таджикските граждани вече ще бъдат забранени.

Депутатите от долната камара на парламента  в Таджикистан одобриха измененията, предложени от правосъдния министър Музафар Ашуриен, предаде БГНЕС.

Измененията в закона за държавна регистрация на ражданите ще наложат да бъдат забранени окончанията във фамилните имена, завършващи на : „- ов, - ова, - ев, - ева и в гражданската принадлежност - овна, - евна, - ович, - евич“, се казва в съобщението.

Основната цел на законопроекта е да се назовават децата в съответствие със списъка на националните таджикски имена.

Ашуриен отбеляза, че хората, които имат актове за раждане с русифицирани окончания на фамилни имена и принадлежностите, могат да получават паспорти със същите имена.

Той подчерта, че традиционните таджикски окончания като „-зод, - зода, - он, - ен, - духт, - пур и – фар“ ще бъдат присвоени при получаване на акт раждане след влизането в сила на закона.

Според министъра законът предвижда изключение за представители на националните малцинства, живеещи в републиката.

Законът ще влезе в сила след приемането от горната камара на парламента на Таджикистан и подписването му от президента Емомали Рахмон.