Крава, „избягала” от България в Сърбия сега е заплашена с... убийство. Животното може да бъде евтаназирано, защото е напуснало пределите на Европейския съюз нелегално, а след това се е върнало при стопанина си.

Кравата се казва Пенка. Минала без виза в Сърбия. Вървяла 40 км и се върнала в България след 14 дни.

За едни Пенка е беглец. Според собственика й Иван Харалампиев тя е турист: „Тази крава ходи на разходка, на туризъм до съседна Сърбия. Свободна си отиде в Сърбия, на връщане от Сърбия я изкарват, че е дезертьорка”.

Снимка: bTV

Кравата напуснала стадото преди две седмици, а търсенето, което организирал собственикът ѝ, се оказало безуспешно. Преди дни той получил сигнал, че животното в Сърбия и отива да си го прибере. У нас обаче разбира, че кравата подлежи на евтаназия.

„Тази крава минава, дебело подчертавам, през Олтоманци, през границата, през бариерата, през митничари, през полицаи, които не я отразяват никъде в нито един документ. Тя е туристка. Всеки турист ли, който ходи, трябва да бъде убит? И е бременна плюс това, в шестия месец... Не може да я убият и да не видим рожбата... и всичко”, възмущава се стопанинът.

Вече на родна земя, Иван получил уведомление от инспектори по храните, че по закон животното подлежи на „приспиване”. Твърди, че кравата е много притеснена и даже е плакала.

От Агенцията по храните на този етап се въздържат от коментар по казуса.