Темпът на намаляване на броя на сперматозоидите при мъжете се ускорява. Изследователи предупреждават, че ако не се предприемат действия за справяне с този проблем, хората могат да се изправят пред репродуктивна криза, съобщава британското издание „Гардиън“.

Проучването e публикувано в списание Human Reproduction Update, а в него са взели участие 153 мъже. Резултатите от него показват, че средната концентрация на сперматозоиди е спаднала от приблизително 101,2 млн. на милилитър до 49,0 млн. между 1973 и 2018 г.  Това е спад от 51,6%, като за същия период общият брой на сперматозоидите е намалял с 62,3%.

Изследване на същия екип, докладвано през 2017 г., установява, че концентрацията на сперматозоидите е намаляла повече от два пъти през последните 40 години. Тогава обаче поради липсата на данни за други части на света, констатациите са съсредоточени върху Европа, Северна Америка и Австралия. Последното проучване включва по-нови данни, събрани в 53 държави.

Намаляването на концентрацията на сперматозоиди се наблюдава не само в региона, изследван преди това, но и в Централна и Южна Америка, Африка и Азия.

Изследователите установяват, че концентрацията на сперматозоиди намалява с 1,16% годишно. Въпреки това, когато са разгледали само данните, събрани от 2000 г. насам, спадът е бил 2,64% годишно.

"Мисля, че това е още един сигнал, че нещо не е наред със земното кълбо и трябва да се задействаме. Това е криза, с която е по-добре да се справим сега, преди да се стигне до критична точка, която може да не е обратима", коментира професор Хагай Левин, главен автор на изследването от Еврейския университет в Йерусалим.

Предишни проучвания показват, че плодовитостта е застрашена, ако концентрацията на сперматозоидите спадне под около 40 млн. Макар че последната оценка е над този праг, Левин отбеляза, че това е средна стойност, което предполага, че процентът на мъжете под този праг ще се е увеличил.

"Подобен спад очевидно представлява намаляване на способността на населението да се възпроизвежда", каза той.

Проучването отчита фактори като възраст и колко време мъжете са били без еякулация и изключва мъже, за които е известно, че страдат от безплодие.

Една от хипотезите зад тенденциите е, че роля могат да играят химикали, нарушаващи ендокринната система, или други фактори на околната среда, които действат върху плода в утробата. Според експерти фактори като тютюнопушене, пиене, затлъстяване и неправилно хранене също могат да играят роля, а здравословният начин на живот може да помогне за увеличаване на броя на сперматозоидите.

Според професор Ричард Шарп, експерт по мъжко репродуктивно здраве в Единбургския университет, новите данни показват, че тенденцията е световно явление.

Спадът може да означава, че на двойките им е необходимо повече време, за да заченат, а за много от тях времето не е на тяхна страна, тъй като те отлагат опитите за зачеване, докато жената не навърши 30 или 40 години, когато нейната плодовитост вече е намалена.

"Ключовият момент, който трябва да се отбележи, е, че това е отчайващо лоша новина за плодовитостта на двойките", коментира Шарп.

"Тези проблеми не са проблем само за двойките, които се опитват да имат деца. Те са и огромен проблем за обществото през следващите 50 и повече години, тъй като все по-малко млади хора работят и подкрепят нарастващия брой възрастни хора", казва още той.