Астрономическо шоу три в едно ни очаква утре вечер, когато съвпадат три явления, свързани с естествения ни спътник. Затова няма да е пресилено, ако ги обобщим като "Супер синя кървава Луна".

Първото от явленията е лунно затъмнение. То се получава, когато нашата планета закрива със сянката си своя естествен спътник. Слънцето, Земята и Луната са подредени в почти права линия, но слънчевите лъчи продължават да достигат до лунната повърхност.

Това е причината за второто явление - "кървава" Луна. Лъчите преминават през земната атмосфера и оцветяват Луната в червеникаво-оранжево. Няма нищо фатално или зловещо, напомнят учените от Института по астрономия към БАН, които ни предоставиха тези данни.

Третото явление е Супер Луна – когато естественият ни спътник е максимално близо до нас, тоест, на около 365 хиляди километра. От България, за съжаление, ще може да се наблюдава финалът на тройното явление към 17:40 ч.

На 15 февруари ще има частично слънчево затъмнение, но то ще бъде наблюдавано само от Антарктида, южната част на Тихия океан и от южната част на Южна Америка.