Безгранична бащина любов, нестихваща благотворителност и милиони усмивки. Животът на едно дете със специални нужди се превръща във вдъхновение за построяването на единствения увеселителен парк в света, изцяло пригоден за хора с увреждания.

В горещия Тексас се появява оазисът "Страната на чудесата на Морган" – утоляващ жаждата за забавление и равенство на всеки негов посетител.

"Трябва да променим културата, че има едно общество на хора без увреждания и съвсем друго – на тези със специални нужди и увреждания. Искаме да съберем всички заедно и все повече хора да започнат да мислят извън кутията от стереотипи", разказа пред bTV създателят на увеселителния парк Гордън Хартман.

Историята започва през далечната 2006 г., когато Морган решава да играе с две други деца в басейна, докато семейството е на почивка. Малкото момиче не успява да ги поздрави с думи и те се плашат от нея. За пореден път някой я е накарал да изпита чувството, че е различна.

"Като баща, станал свидетел на ситуацията, си помислих защо Морган не може да бъде част от всичко останало, въпреки че има увреждане", добавя той.

Това е повратната точка, в която бащата решава да създаде място, на което хората със или без специални нужди и увреждания да се забавляват заедно и да запомнят, че всичко е възможно.

"Увеселителният парк, аквапаркът, спортният център - всичко, което сме създали през годините, има една цел – приобщаване и достъпност, без значение на каква възраст си и какви увреждания имаш, просто се забавлявай", смята Гордън.

През последните 11 г. хората със специални нужди и увреждания вече имат своето малко кътче Рай на Земята. Всеки ден то се радва на посетители от целия свят.

"Красотата е в това, че без значение колко остри са специалните нужди на някого, той може да се наслади на възможността да се спусне по въжена линия – дори с кислородна бутилка, да стои на 6 метра над земята в инвалидна количка, да посети аквапарка ни, да се вози на влакче и въртележка. Всичко е възможно", категоричен е бащата на Морган.

Преди месец отварят и спортен център, където отново хора със и без увреждания могат да играят заедно баскетбол, волейбол, бейзбол, хокей, тенис, футбол и много други спортове. Обратната връзка от щастливците, докоснали се до парка, е най-големият подарък.

"Всеки ден получавам имейл, телефонно обаждане или писмо от цял свят от някой, който е преживял "Страната на чудесата на Морган". Всички те разквазват, че това е променило живота им", добавя Гордън.

На него, благотворителната му организация и всички доброволци им предстоят още много нови проекти и преобърнати съдби. Но неуморният труд през годините си струва заради всяка усмивка на посетители на утопията му.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!