Руският психотерапевт Ирина Млодик съветва хората да споделят снимки и постове в социалните мрежи, ако те отговарят на 4 условия. 

 • Случило се е радостно събитие
  Родило ви се е дете, били сте на пътешствие, преодолели сте болка, спечелили сте състезание, приети сте  в магистърска програма.

 • Споделя се нов опит
  Изкачили сте връх, участвали сте в програма, нарисували сте картина, можете да танцувате танго, снимали сте нещо необичайно.

 • Не е просто селфи, а има история
  Когато човек е красив, неговите селфита са приятни от естетична гледна точка, но да се родиш красив често значи, че просто ти е провървяло и си взел добрите гени на родителите си. Без история няма предизвикателство.

 • Има чувство за хумор или самоирония
  Такъв пост или снимка може да е интересен, да усмихне някой друг и да подобри настроението му.

Според експертката най-важното нещо е сниманото да отговаря на истината. Желанието да се покаже колко добре живее някой или колко го обича партньорът му не бива да минава границата на достоверността. Защото освен във виртуалния живот, всички живеем и в реалния. И ако само си строим фасада, без тя да има истинско съдържание, бързо ще се пропука.

Да градиш фалшив живот в социалните мрежи, според нея е тъжно явление. Това е компенсация за нещо, което в реалността липсва. Единственият, когото лъжете, сте вие самите. И единственият, който със сигурност ще пострада от това, сте отново вие.

Според психотерапевтката само най-мързеливите или пък най-интелигентните не реагират на постове, не харесват, не коментират или ако го правят, е провокативно. За тях споделянето в социалните мрежи е излишно търсене на слава и популярност.

Цялата статия четете в LadyZone.bg