Учени от Тексаския университет в Хюстън разкриха произхода на масива Таму – гигантският вулкан, който се намира в Тихия океан, на 1600 км от японския бряг, съобщи Физ.орг. Оказа се, че Таму не е щитовиден вулкан, както се смяташе по-рано, а е възникнал вследствие на спрединг – образуване на нов океански тип земна кора в резултат на разместване на литосферни плочи.

Специалистите изследвали картата на геомагнитното поле над масива и установили, че наблюдаваните магнитни аномалии съответстват на онези, които са на границата между плочите край средноокеанските хребети. Следователно вулканът е възникнал на мястото на формирането на нова океанска кора.

Снимка: Уикипедия

Откритието променя представите за това как се образуват подобни на масива Таму структури. Съгласно общоприетия модел, мантийни струи се издигат към земната кора и образуват голям вулкан, който изхвърля огромно количество базалт. За подобни процеси е характерно образуването на хоризонтални слоеве вулканични скали.

Същото се случва и на континентите. Но в средноокеанските хребети млади скали се образуват в района на спрединга, а старите се отместват встрани. Затова склоновете на масива Таму не са формирани от стичащи се потоци магма, а вследствие на удебеляване и изтъняване на хребета.

Снимка: iStock

Учените отбелязват, че масивът Таму вече не може да се смята за най-големия щитовиден вулкан на Земята, защото представлява вулканична система. Тя е с огромни размери – 450 км на 650 км, а на височина достига 4,5 км. Най-големият щитовиден вулкан е Мауна Лоа в Хавай.