Противоречива спасителна мисия цели да извади „гласа“ на „Титаник“ от морското дъно, пише британският „Телеграф“. Безжичният приемник „Маркони“ е устройството, изпратило последните SOS сигнали преди потъването на легендарния кораб на 12 април 1912 г.

Това е първата мисия, която цели да извади предмет от вътрешността на кораба. Проектът е изключително противоречив и срещу него се обявиха както британското, така и американското правителство. Според тях останките от „Титаник“ са подводна гробница на жертвите и не трябва да бъдат осквернявани.

През последните месеци компанията RMS Titanic, която държи правата върху кораба, спечели две дела срещу американското правителство. Сега група от историци и наследници на жертви в корабокрушението обявиха, че политиката не трябва да се меси и мисията трябва да се състои.

Безжичният апарат "Маркони", използван за комуникация със сушата на "Титаник"
Снимка: Wikimedia Commons

„Смятам, че е време да извадим „Маркони“. В началото мислех, че това е лоша идея, но сега смятам, че по-добре да го извадим ние – преките наследници, а не някой, който ще дойде след нас и ще реши да се пробва“, коментира експертът по „Титаник“ Клиф Исмей. Според него планът за изваждането на „Маркони“ е „замислен с уважение, много детайлен и има смисъл“.

От RMS Titanic обявиха, че се разработили специален робот, който да достигне вътрешността на палубата и да извади апарата „Маркони“ без да нанесе повреди и без да се налага да реже останките на кораба. Ако апаратът бъде успешно изваден, планът е той да обиколи световните музеи.

Експедицията беше насрочена за това лято, но заради глобалните ограничения за COVID-19 тя беше отменена за 2021 г.