Малкият ивичест кит, който бе заседнал в река Темза в Лондон, отново попадна в реката, след като успя да се изплъзне от спасителите си, съобщи Асошиейтед прес. Властите се опитват да заловят отново кита, за да го пуснат да плава безопасно в открито море.

Спасителни екипи работиха часове наред, за да изтеглят животното, което бе заседнало край Ричмънд, в югозападната част на Лондон. Докато го транспортираха за медицински преглед с помощта на надуваем понтон, китчето се изплъзнало в реката.

"В напълно непознати води сме. Това животно се е изгубило, много се е объркало. Все едно виждаме камила на Северния полюс", каза говорителят на управата на пристанище Лондон Мартин Гарсайд.

Според него китът, който е много младо животно, е бил заседнал без храна между Ричмънд и Тедингтън.

Никога досега кит не е виждан толкова навътре по поречието на Темза, на повече от 150 километра от устието й. Разстоянието прави изключително трудно безопасното му връщане в морето.

Китът с дължина около четири метра бе забелязан първо около 19 часа местно време в неделя. Стотици хора се струпаха по бреговете на Темза да наблюдават спасителната операция въпреки падането на нощта. Малките ивичести китове обикновено обитават северните райони на Атлантическия и на Тихия океан, достигат дължина до девет метра.

Снимка: Reuters

Междувременно в Испания доброволци от природозащитна организация се опитват да помогнат на сив кит, открит по североизточното средиземноморско крайбрежие на страната, далеч от обичайните за вида севернотихоокеански миграционни маршрути.

Спасители, пожарникари и други специалисти през уикенда работиха с правозащитниците, за да попречат на кита, наречен вече Уоли, да навлезе в плитчините и пристанищата край Барселона.