Словенският биолог Матевз Ленарчич започна екологично пътешествие до Северния полюс на борда на свръхлек самолет, за да изследва замърсяването на въздуха в Арктика.

Арктика е много важен индикатор за климатичните промени и е от изключително значение там да се извършат изследвания, заяви 54-годишният Ленарчич.

15 600-километровото му пътуване е част от проект, лансиран през 2012 г., когато Ленарчич извърши околосветско пътешествие на борда на свръхлекия самолет Pipistrel Virus-SW914, построен от словенска компания, специализирала се в производството на подобни самолети. Pipistrel Virus-SW914 тежи 290 кг.

"Този път главният проблем ще са метеорологичните условия, поясни пътешественикът. През този период от годината те понякога са нестабилни." Ниските температури на Северния полюс ще са допълнително предизвикателство, както и разреденият въздух, който може да окаже своето въздействие върху самолета.

Става въпрос за първото пътешествие със свръхлек самолет, при което целта е да се прелети над Арктика от Европа към Северна Америка. През следващите три-четири седмици Ленарчич предвижда да прелети над Северния полюс и да стигне до Канада, а след това да прекоси Атлантическия океан и да се върне в Европа.

Той ще направи снимки и ще измери концентрациите на някои замърсяващи частици във въздуха над Арктика, на височина, на каквато досега не са правени подобни измервания.