Наричат го „Вълшебната китара“, поставил е рекорд на Гинес с концерти на всички седем континента в рамките на 154 дни и 22 часа. 

Рафаел Серайет за пръв път отведе българската публика на симфонична разходка из родината си Испания. Класическият китарист изпълни първият си концерт в Пловдив в четвъртък. Казва, че за него е удоволствие да е в България.

Снимка: btvnovinite.bg

„Започнах да свиря на китара като момче, свирех с приятели, беше ми хоби. Свирехме песните на „Бийтълс“, защото това пускаха по радиото през 80-те.  Един ден класически китарист, който беше завършил училището, където учих, ни посети, за да посвири пред  класа. Не можех да повярвам, че този инструмент беше същият, на който аз свирех. Веднага се влюбих в изпълнението, не можех да повярвам, че само с 6 струни можеш да направиш толкова много неща. Тогава ми се струваше невъзможно“ разказва Серайет.  

Самият Рафаел не произхожда от семейство на музиканти и сравнително късно започва да свири професионално на китара. Според него обаче никога не е късно да откриеш любовта към китарата. 

„Аз съм изключително привилегирован да свиря на испанска китара. Това е националният инструмент на моята държава. Така че е едновременно чест, привилегия и отговорност. Аз не разбирам живота без музика. Едно от нещата, които оценявам най-много с годините е тишината. Като млад слушах много музика, но вече не. Вече все повече си подбирам нещата,  които слушам и в които вниквам.  Без музика животът не би имал никакъв смисъл“, споделя Рафаел.

Снимка: btvnovinite.bg
Казва, че черпи най-много вдъхновение от тъгата:  „Това е константа в историята. Повечето гениални произведения са създадени в най-трудните времена. Когато изпълняваш музика, се взираш в душата на композитора и неговите чувства стават твои. Няма само една мелодия, която може да опише характера ми. Ако искате да изсвиря една мелодия, към която съм привързан, това ще е красивото произведение на испанския композитор Франциско Тарега. Това е спомен за красивия дворец Аламбра. Мелодията събира цялата красота и носталгия в себе си. Това което музиката прави, е да ни отведе в друга реалност. Човек не свири с ръцете си, а с цялото си същество и душа“. 

Любопитно за Рафаел Серайет е, че поставя рекорд на Гинес през 2018 г. като първия солист с концерт на всички седем континента в рамките на 154 дни и 22 часа.

„Рекордът на Гинес не беше моята цел. Случи се случайно. Свирих за пръв път в живота си в Нова Зеландия. Това е на противоположния край на Земята от Испания. Моите приятели ме поздравиха, че съм свирил на пет континента. Тогава един от тях ми изпрати видео на „Металика“, които по това време изнасяха концерт на Южния полюс и ми каза, че не съм свирил на всички континенти, след като все още не съм бил на Антарктида. Изведнъж шегата се превърна в план за пътешествие. Намерих компания, която да спонсорира пътешествието и освен това, покрай номинацията за рекорд, реших да събера средства за WWF Малайзия. Исках да привлека внимание върху природата, тъй като Антарктида е отражение на това, което се случва по света“, разказва Рафаел.

„Оказа се, че не е толкова лесно, колкото мислех, защото до там няма редовни полети. Много малко кораби тръгваха от Южна Америка - края или началото на света, както местните го наричат. Накрая успях да осъществя това красиво пътешествие. Въпреки че професионално не ми донесе полза, аз се радвам, че предизвиках вниманието на медиите към климатичните проблеми. Антарктида е толкова различен свят. Толкова е красиво, бяло и чисто. Срещаш се с тюлени, пингвини и всякакви видове птици. Беше невероятно изживяване, което ми донесе мир и спокойствие в живота за няколко дни. Бяхме истински щастливци, че времето беше хубаво. Плувах в замръзналите води на морето. Това не се описва в Гинес, но мисля, че има достатъчно стойност, за да се включи. Беше вледеняващо, но много удовлетворяващо.

С приключението, което влиза в рекордите на Гинес, Рафаел би искал да предаде на децата си и хората по света, че всяко малко действие има огромно отражение по света. Той използва класическата китара като посланик към по-добри дела.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!