През 2018 г. 864 сървъра бяха потопени на 35 метра дълбочина край архипелага Оркни в Северна Шотландия от американският технологичен гигант „Майкрософт“.

Контейнерът, съдържащ близо 30 петабайта компютърна памет, вече е изваден на сушата и бележи успеха на поредния етап от експеримента на компанията, известен като проекта „Натик“.

Висока ефективност и ниски рискове

Екипът зад експеримента определя подводните информационни центрове като надеждни, практични и природосъобразни. За поддръжката и функционирането на съоръжението се използват възобновяеми източници на енергия и всички компоненти могат да бъдат рециклирани.

На сушата подобни съоръжения са изправени пред изпитанията на околната среда. Кислородът и влагата причинява корозия, а променливите температури през деня и различните сезони са допълнителен фактор, който може да доведе до повреда. Когато дойде време за поправка, фината техника е застрашена и от човека.

В херметически затворения контейнер с прецизен контрол на рисковите фактори шансовете за повреда са сведени до една осма от тези на сушата, според изчисления на „Майкрософт“. Това е важен извод за практичността на подобен проект, разположен под водата.

Малък обем с голям капацитет

Информацията, съхранявана в подводния център е 27,6 петабайта. За сравнение, 1 петабайт приблизително се равнява на видео запис с висока резолюция, заснеман 24 часа в денонощието в продължение на 3,5 години.

Този капацитет за съхранение на данни се побира в контейнер с обем по-малък от 90 кубични метра.

С експоненциално нарастващото търсене на облачни технологии и хардуер подобни иновативни и ефективни продукти са от изключителна важност за подобряването на потреблението на информация, според учените от „Майкрософт“.

Подобен тип сървъри могат да бъдат потапяни в различен размер съдове в зависимост от местните нужди. По-краткото разстояние между центъра и потребителя ще спомогне за по-лесен достъп до облачни услуги в различни точки на света, според експертите.

Така живеещите по крайбрежието ще се възползват от бърз достъп до информация в интернет, добри стрийминг услуги, както и автентично преживяване с технологии, използващи изкуствен интелект и виртуална реалност. 

От „изплуването“ на идеята до изплуването на контейнера

За да тества идеята си, през 2015 г. американската технологична компания потапя прототип на информационен център за 105 дни край бреговете на Калифорния.

Снимка: Майкрософт

Благодарение на първоначалните експерименти екипът може да продължи и със сегашната втора фаза на проекта с контейнер в реален размер и за период от 2 години. Настоящият модел е изработен така, че да може да функционира до 5 години без нужда от допълнителна поддръжка.

Следващата стъпка за екипа на „Натик“ е да покажат какво се случва в края на живота на съоръжението – неговото изваждане от водата и рециклирането на компонентите – от стоманения съд до дънните платки на сървърите.