Бронзово ковчеже, съдържащо съкровище за над 1 милион долара, заровено преди едно десетилетие в пустошта на Скалистите планини, беше открито от късметлия, съобщи „Асошиейтед прес“. Откривателят на съкровището не пожелал да обяви самоличността си.

Става въпрос за имането, заровено от известния колекционер на изкуство и антики Форест Фен. 89-годишният американски милионер постави началото на най-големия лов на съкровище в съвременната история, който стана причина за смъртта на най-малко четирима души и завеждане на съдебно дело.

Един истински Индиана Джоунс

Всички малки момчета си мечтаят за приключения и откриване на несметни богатства в далечни страни, но Форест Фен превръща тези копнежи в свой начин на живот.

През младежките си години Фен служи в американските военновъздушни сили и се отличава като боен пилот по време на войната във Виетнам, заради което е награден с медал „Сребърна звезда“.

По това време Форест започва да проявява интерес към колекционирането на антики, а след напускането на армията превръща хобито си в професия. Отваря антикварна галерия в Санта Фе, Ню Мексико, която се специализира в търговията на индиански артефакти от предколумбовите култури на Централна и Южна Америка. Скоро печалбата му достига до 6 милиона долара, а сред клиентите му има много известни личности от шоубизнеса.

Въпреки успеха му, проблеми също не липсват. Агенти на ФБР обискират офисите му през 2009 г., разследвайки го за иманярство и плячкосване на артефакти.

Най-големият лов за съкровище в съвремието

Истинският удар за Форест Фен обаче идва много по-рано. През 1988 г. е диагностициран с рак на бъбреците и лекарите прогнозират, че не му остава много живот. Здравословното му състояние го кара да се замисли за своето завещание и какво ще остави след себе си. „Това заболяване промени моята перспектива към всичко“, казва Фен, цитиран от британското издание „Гардиън“.

Вероятно всеки в тази ситуация би разпределил своето богатство между наследниците си, но такава постъпка не би подхождала на един истински авантюрист. Фен решава да зарови своето състояние и да публикува карта с насоки за неговото местонахождение, за да превърне откриването му в истинска приключенска игра.

Дълго време авантюристът подбира антиките, които да сложи в сандъчето. По неговите думи в малката ракла са намерили място 200-годишна гривна с рубини и сапфири, както и колие с кристали на същата възраст, златни ягуарови лапи и китайски нефритени резби.

Снимка: Скриншот / Официален сайт на Форест Фен и \"Гардиън\"

Реализира идеята си 20 години по-късно, когато заравя сандъчето, след като преминава интензивно лечение и опровергава лекарските прогнози за скорошната му смърт. През 2010 г. Форест Фин публикува своята автобиография „Тръпката на търсенето“, в която е включена поема от 24 стиха, която дава насоки към скритото преди това съкровище.

От книгата става ясно, че съкровището е скрито на височина между 1500 и 3100 метра в планината, някъде в Ню Мексико, Колорадо, Уайоминг или Монтана.

Съкровището е скрито на място, което не е опасен терен, уверява Фен. Той съветва хората, които издирват сандъка, да не се насочват към места, където един мъж на 80 г. не би могъл да отиде.

„Казвам на хората - ако е опасно, не го правете", казва Фен и публикува повече от 200 указания онлайн. Получава средно по 120 имейла на ден от авантюристи, амбицирани да открият имането.

„Казах всичко, което имам да казвам. Скрих съкровището и сега зависи от търсачите да го намерят. Аз вече нямам нищо общо с него", добавя той.

Кърваво злато – 10 години и 5 смъртни случаи

Мемоарите на Фен предизвикват истинска „златна треска“ и хиляди се впускат да търсят заровеното имане. В различни щати ентусиасти се обединяват в клубове, за да обменят сведения и да се опитат да дешифрират картите и посланията от книгата на милионера.

Националният парк „Йелоустоун" е сред местата, където иманярите най-често търсят съкровището, защото от мемоарите му се разбира, че като бил малък, посещавали парка със семейството му. На спасителните екипи в парка често им се налага да помагат да закъсали по трудни терени и скали иманяри.

Жаждата за несметни богатства обаче има висока цена. Петима души вече са загинали през последните десет години в търсене на съкровището по информация на американски медии. Според властите поне още два смъртни случая са свързани с опити на любители търсачи на съкровища да открият сандъчето.

Първият смъртен случай на търсач на съкровището е регистриран през януари 2016 г., а последният - през март 2020 г.

Съкровището на Фен – истина или измама?

Дългогодишните напразни опити да бъде открито имането карат много хора да заявят, че то е измама и рекламен трик, но не съществува в реалността.

Писателят Дъг Престън, който също живее в Санта Фе и е близък с Фен, оборва спекулациите, че няма никакво съкровище и всичко е измислица на милионера. Престън е един от малкото, които казват, че е виждал съкровището. През 2010 г. Фен го уверил, че го е скрил.

„В сандъка имаше големи колкото юмрук късове самородно злато от Аляска, златни монети кругерранд, малки фигурки, както и скъпоценни камъни", казва писателят. Той уверява, че познава Форест Фен от 30 години и той никога не би си позволил да измами.

През декември миналата година търсачът на съкровища от Колорадо Дейвид Хенсън заведе иска за 1,5 милиона долара срещу Форест Фен, обвинявайки го, че е публикувал заблуждаваща информация за местонахождението на съкровището.

Вероятно сега всички спекулации около заровеното съкровище ще спрат, след като сандъчето е официално обявено за открито и то от човека, който го е заровил.

Все пак желанието на откривателя да запази анонимност може да породи нови съмнения дали той и прочутото съкровище съществуват наистина, или това е начин Фен да избегне завеждането на дела срещу него.