Американската филмова академия забранява един актьор да получи повече от една номинация в конкретна категория, както и някой да получи номинация в две категории за една и съща роля (след като веднъж това се случва). Нищо не пречи на актьорите, които са участвали в повече филми, да получат номинации за два от тях в различни категории, но въпреки това в цялата история на наградите има едва 12 души, които са номинирани за най-добра главна роля и за най-добра поддържаща роля.

Тази година актрисата Скарлет Йохансон влезе в този елитен клуб благодарение на филмите „Брачна история“ (номинирана за главна роля в него) и „Джоджо заекът“ (в който е номинирана за поддържаща роля).

Първите номинирани актриси в две категории са Фей Байнтър през 1939 г. и Тереса Райт през 1943 г. И двете получават само по една награда.

Бари Фицджералд е първият актьор мъж с две номинации, но той е и единственият човек, номиниран за една и съща роля в две категории. Това става благодарение на участието му във филма „По моя начин“ от 1944 г. След този случай се приема правило, според което един актьор не може да бъде номиниран в различни категории за една и съща роля.

След това в продължение на 38 години не е имало актьор с повече от една номинация, докато това не се случва на Джесика Ланг. Тя печели наградата за поддържаща женска роля във филма „Тутси“.

През 1989 г. Сигорни Уийвър има лошия късмет да се превърне в първата актриса с две номинации, която не успява да получи нито една.

Само веднъж се е случвало в една година да има двама души, номинирани и за главна и за поддържаща роля – през 1994 г. с по две номинации са Холи Хънтър и Ема Томпсън.

Пълен списък на актьорите и актрисите, които са получавали по две номинации в една и съща година може да намерите на сайта LadyZone.bg: