Симеон Сакскобургготски и доня Маргарита се запознават още преди той да постъпи във Военната академия в Съединените щати. Маргарита му прави силно впечатление, но пътищата им се разделят. Надежда му дава новината за предстоящето й гостуване при приятелка в Америка. Научил адреса, Симеон й изпраща покана за годишния бал на Академията, но заминаването й за Япония не позволява да се видят. Срещат се отново в Мадрид през лятото на следващата година.

Снимка: kingsimeon.bg

Решават да се оженят, но възниква религиозен проблем, тъй като Маргарита е католичка. Римската църква поставя изискване – некатолическата страна да даде писмено обещание, че децата от този брак ще бъдат кръстени католици. Симеон не би могъл да приеме това, без да наруши Търновската конституция. Обръща се към виден адвокат, експерт по брачни въпроси, който намира прецедент през 1938 г. в Япония. Местният епископ поел отговорността за брака между католичка и губернатор-шинтоист, без да изисква каквито и да било гаранции.

Снимка: kingsimeon.bg

За да преодолее трудностите, Н.В. Симеон ІІ посещава два пъти Ватикана. Приет е от Папа Йоан ХХІІІ, когото наричат “Българския папа”. Светият отец, прекарал повече от десет години в България, е с топли чувства към царското семейство.

През май 1961 г. е обявен годежът на Хуан Карлос Бурбонски и София Гръцка, която е православна. В същото време в Рим все още заседава Вторият ватикански събор, чиято цел е подобряване отношенията между Католическата и Православната църква. Тези обстоятелства спомагат за благоприятното развитие на събитията.

Снимка: kingsimeon.bg

На 14 януари 1962 г. отец Албендеа, изповедник на белгийския крал, извършва първата от трите сватбени церемонии. Втората церемония е на 20 януари в Лозана, където пред кмета на града сключват граждански брак.

На следващия ден красивата църква във Вевей е препълнена с народ. За щастливото събитие са поканени роднини, както и българи от четирите посоки на света. Благославянето на брака извършва митрополит Андрей в съслужение с руския архиепископ на Швейцария. “Много е сложно да разтрогнеш три брака – почти невъзможно”, шегува се по-късно царица Маргарита.

Още снимки от сватбените церемонии можете да видите в LadyZone.bg.

Симеон и Маргарита има пет деца.

Снимка: kingsimeon.bg

Вчера най-малкото от тях – княгиня Калина, отпразнува 50-годишния си юбилей. Повече за нея вижте тук:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!