Силсила Махбуб е родена в земя на контрасти - от вкусна храна и гостоприемни хора, до военни конфликти и тероризъм. Младата афганистанка работи в местна телевизия, докато преди 6 години не напуска страната си и пристига в България.

У нас не признават дипломата й и започва да учи наново. Следва "Счетоводство и контрол", а преди месеци сбъдва своята мечта като отваря малка работилница за шиене на текстилни продукти, в която да дава работа на бежанки. Освен, че е предприемач, тя обича да пее, да готви, а вече е готова и първата й книга с разкази за жени.

Снимка: bTV

Силсила беше гост в предаването „Преди обед“ и разказа повече за живота си, изпитанията, с които се е преборила и успехите, които е постигнала.

„Единствената причина да си тръгна е, че като една млада жена нямах толкова свобода, колкото исках. Нямам предвид свобода в начина на обличане, имам предвид свобода каквото искам аз да направя като жена, да го направя.“

За нейно щастие Силсила има чичо, който живее в България и идва при него, а след това решава да остане и да работи в страната ни.

„Единственото нещо, което ми беше много трудно първоначално е, че не знаех езика“, спомня си тя. „Само с английски ми беше по-трудно да си намеря приятели или да ми помогне за работата. Но си казах, че това е добре – още един език, който да науча. Аз говоря пет езика.“

Снимка: bTV

В България тя започва собствен бизнес и дава работа на жени бежанци. Тя шие дрехи, в които преплита модерни дрехи с елементи от афганистанската култура – среща изтока и запада по един красив и уникален начин. Надеждата ѝ е, че по този начин ще насърчи българите да се запознаят по-добре с Афганистанската култура.

Въпреки че положението в Афганистан не е толкова лошо, колкото ни изглежда, страната е считана за едно от местата, които са най-лоши за жените.

На сайта LadyZone.bg може да прочетете още любопитни факти за жените в Афганистан: