Чипираният в България лешояд Нелсън със сигурност не шпионира враждуващите сили в Йемен и скоро обвинената в шпионаж птица ще е на свобода. На пръв поглед историята, за която ви разказахме в „Тази сутрин” звучи невероятно, но нейният сюжет далеч не е толкова уникален.

В последните години има няколко подобни случая с животни, за които е имало подозрения, че извършват разузнавателна дейност.

През 2011 г. и 2016 г. лешояди, чипирани в Израел, са били задържани в Саудитска Арабия и Ливан отново заради съмнителни устройства, които са всъщност с научно-изследователска цел.

Снимка: iStock

През 2013 г. между Индия и Пакистан избухна пореден скандал, след като индийски военни откриха край мястото на свое учение трупа на сокол, който е имал прикрепена към себе си малка камера. Едва след експертиза стана ясно, че устройството е с доста ограничени възможности и вероятно е било поставено от местни ловци.

Сред по-безумните обвинения към животинския свят са твърденията на египетски медии от 2010 г., че серията нападения от акули в района на популярния курорт „Шарм ел-Шейх” са дело на морски хищници, обучени от „Мосад”.

В Иран през 2007 г. пък държавната информационна агенция съобщи за арестувани… катерици с подслушвателни устройства. Даже официален Техеран се въздържа от коментар на публикацията.

Някои обаче наистина шпионират

Параноята на някои по-авторитарни режими всъщност не е напълно лишена от основание.

Още от 50-те години в САЩ сериозно се работи по обучението на делфини за откриване на морски мини и вражески гмуркачи в района на флотските бази. Отличната им способност да се ориентират по звуците под водата и доброто им зрение дълго време ги прави по-ефективни от наличните по това време машини. Предполага се, че подобни разработки е имало и в СССР.

Снимка: iStock

През 2015 г. „Хамас” обявиха, че са открили край свой обект делфин, към който е било прикрепено разузнавателно оборудване. Година по-рано в руски медии се появиха твърдения, че в украинска база в Крим са били намерени „делфини пазачи”, които са били дресирани да охраняват морски обекти от водолази, припомня на сайта си „Нешънъл Джиографик”.

Снимка: iStock

Други изключително интелигентни животни, изпробвани под прикритие, са гарваните. С дресировката им се е занимавал екип експерти на ЦРУ. Птиците се оказват много податливи на обучение – до степен да може да се разчита на тях да отварят чекмеджета или да оставят „бръмбари” в близост до наблюдаваните лица.

Специални кохлеарни импланти пък превръщат коте в ходещо подслушвателно устройство. „Агентът” се насочва в конкретна посока чрез ултразвук, дресиран е да се задържа в близост до хора, които си говорят и през цялото му тяло минава радиотрансмитер.

И за гарваните, и за котето не е напълно ясно дали въобще са били използвани при реални операции, тъй като голяма част от дейността през годините е била с различни (високи) нива на секретност, а и част от документацията е изгоряла при пожар през 1989 г.

Снимка: iStock

Според някои информации първата и последна задача на струващия няколко милиона долара четириног подслушвателен уред е приключила безславно под гумите на такси, но това далеч не е сигурно. Така или иначе, след 1975 г. бюджетът за този тип начинания е драматично съкратен, а през това време и технологиите напредват достатъчно, за да се търсят по-надеждни и по-етични методи за набавяне на информация.

Въпреки това, един от експертите, Боб Бейли, е категоричен пред „Смитсониан”: „Така и не намерихме животно, което да не можем да дресираме!”.