След девет години на поста, главният изпълнителен директор на „Епъл“ Тим Кук най-сетне се присъедини към отбора на милиардерите според анализ на „Блумбърг“.

Той, обаче, е със скромно състояние на фона на директорите на други технологични гиганти. Първи в класацията на „Блумбърг“ е шефът на „Амазон“ Джеф Безос със $186 млрд., след него се нарежда Бил Гейтс от „Майкрософт“ със $121 млрд., а трети е Марк Зукърбърг от „Фейсбук“ със $102 млрд.

Остава, обаче, и съмнението, че реалното богатство на Кук не е достатъчно за членство в клуба на милиардерите заради заявката му да отделя по-голямата част от богатството си за благотворителност и възможността да не е обявил някое от даренията си.

Основната причина за постепенното приближаване към милиардното богатство е политиката на „Епъл“ да разпределя акциите си между много инвеститори. Така Кук остава и с по-малка част от пазарната стойност на компанията, която е на път да постави исторически рекорд на стоковите борси.

През юли технологичният гигант, създаден в мазето на родителите на Стив Джобс, задмина държавната петролна компания на Саудитска Арабия „Арамко“ и пазарната му стойност убедително се приближава до рекордните 2 трилиона долара. За сравнение, през 2011 г., когато съоснователят на компанията почина, „Епъл“ беше оценена на 350 млрд. долара.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!