Петър Михалчев, по-известен като шеф Михалчев от „Мастър шеф“, мечтаел да стане готвач още от шести клас, но завършил училище за шлосери и заварчици. По-късно с години работел със съпругата си, преди колегите им да разберат, че са женени.
Това разказа самият шеф в предаването „120 минути“ по bTV. Той освен това показа как се филира риба тон с японски меч и как се приготвя японско кафе.
За филирането на риба тон се използва меч, наречен Магуро бочо. Нужни са обаче двама души, като единият хваща дръжката, а другият – острието. Правят се четири филета и цената им е много висока.
Главата пък се използва предимно за сватбени събития – сервира се на младоженците, а от окото се правят шишчета, разказа шеф Михалчев.
Самият Магуро бочо, освен в кухнята, може да бъде използван и като боен меч.
Майстор-готвачът също така призна, че няма сертификат за обработка на отровната риба фугу, но я е приготвял – под надзор. Отровата на тази риба се съдържа в черния дроб и ако той бъде засегнат, се разпространява из месото незабележимо. Отровено парче може да убие човек за около 14 минути. Затова транжорът на рибата пробва всички ястия, преди да бъдат сервирани.
Шеф Михалчев разказа, че искал да се научи да готви още от шести клас, но не влязъл в ТОХ-а (Техникума по обществено хранене), защото по негово време балът там бил много висок. „Завърших скромно училище за шлосери и заварчици“, разказа той.
Започнал обаче да ходи на курсове, за да реализира мечтата си. Първия шанс получил в ресторант срещу дома му на ул. „Дондуков“ – държал го отбор по ръгби и младият Петър им бил като талисман. Най-големият корифей за него тогава обаче бил главният готвач на хотел „България“, известен като Мечо.
На въпрос наистина ли прякорът му е бил Петър Белята, шеф Михалчев отговори, че „всеки е правил лудории, но това е минало. Важното е, че вече сме съвсем други хора“.
Днес той работи с съпругата си Ина. „С години някои колеги не бяха разбрали, че сме съпрузи. На работа си говорим само за работа“, сподели шеф Михалчев. Има граница между работата и семейството, посочи той. „Семейството е в култ, правилата са други“.
За татуировките си разказа, че някои са на няколко пласта, защото има заличаване. Основно са каменни арки, цветя и хора – заради името му, което означава камък.
В студиото на предаването шефът направи и кафе по японска технология. То е печено три пъти и... масажирано. За една доза са нужни 21 грама, които трябва да бъдат смлени точно преди приготвянето на напитката, за да не избяга ароматът.
На въпрос на зрител шеф Михалчев отговори, че не се чувства известен, а по-скоро свободен – „всеки момент, в който не съм в ресторанта, гледам да се виждам с приятели“.
Запитан какво е за него България, той отговори: „България е моята родина, България е всичко, България е нашата майка, нашата трапеза, нашата ракия, нашата вкусна туршия“.
Вижте целия разговор във видеото.