Сексскандали тресат Холивуд трета седмица. Пръв падна продуцента Харви Уайнстийн. След сигнали за изнасилвания и посегателства, той беше демонстративно изхвърлен от Американската филмова академия, дори и от собствената му компания. 

Снимка: Reuters

От няколко дни вниманието се пренесе върху актьора Кевин Спейси – главният герой в сериала „Къща от карти”, носител на два Оскара.

Той беше изобличен от колегата си Антъни Рап как преди 30 години Спейси опитал да го прелъсти на частно парти. След този скандал Спейси призна публично, че е гей.

Последваха и други свидетелски разкази, които принудиха продуцентите на „Къща от карти” да обявят, че спират култовия сериал след предстоящия последен сезон.

От снощи в сексскандал бе замесен и Дъстин Хофман и режисьорът на филмите "Час пик" и "Екс мен" Брет Ратнър.

Носителят на две награди „Оскар” бе уличен в непристойно поведение от писателката Ана Греъм Хънтър, която разказва цялата история в "Холивуд рипортър".

Според нея всичко започнало през 1985 г. на снимачната площадка на "Смъртта на търговския пътник", когато тя е била на 17 г. и била стажант-асистент на продукцията.

"Първия ден той поиска да му направя масаж на краката, което сторих, флиртуваше открито, говореше за секс с мен" - пише Хънтър. Според вестник Гадрин Хофман вече се е извинил за непристойното си поведение. 

Снимка: Reuters

Без договор с „Уорнър брадърс” остана режисьорът на "Час пик", "Екс мен" и "Шефове гадняри" Брет Ратнър. Шест жени го обвиниха в сексуален тормоз, сред тях и актрисите Оливия Мън и Наташа Хенстридж.

У нас за последните години случаите на сексуален тормоз, които са стигнали до Комисията за защата от дискриминация, са малко над 20.

„Аз бих казала, че в България сме много толерантни към сексуалния тормоз и той е неразпознат, тоест някаква шегичка на работното място даже се възприема като комплимент, като ухажване, като мъжкарско поведение”, коментира Надежда Дерменджиева, директор "Български фонд на жените".

Най-голямата санкция налагана до момента е глоба в размер на 4500 лева на управител на банков клон, който обсипвал с любовни съобщения своя подчинена, а след като тя не отговорила на чувствата му, била нарочена за уволнение.

Според Българския фонд на жените превенцията на сексуалния тормоз у нас е възможна, ако има адекватно сексуално и джендър образование.

Сексскандал и в Лондон. Британският министър на отбраната Майкъл Фалън изненадващо подаде оставка. Случаят е от 2002 г., когато Фалън погалил по коляното радиоводеща.

Снимка: БГНЕС

Още тогава министърът се извинил за постъпката си, а самата журналистка пусна съобщение, че отдавна смята случая за приключил. Макар и приключен, рано сутринта министърът депозира оставката си пред Тереза Мей.