Всички си спомняме онлайн поредицата „Забава с флагове“ на теоретичния физик Шелдън Купър от популярния сериал „Теория за големия взрив“. Преди година обаче един учител по физика от Дания тръгва по неговите стъпки. Себастиан Холдум решава да събере знамена от всички 195 държави по света и то по един доста необичаен начин.

Снимка: bTV

„Първоначално, когато реших, че искам да събера всички тези знамена, си казах: „Окей, има няколко начина да го направя. Например да посетя всяка една страна и да си ги купя“, но това ми звучеше някак скучно – не заради самото пътуване, но просто нямаше как да стане веднага. Затова си помислих: „Добре, защо просто не попитам техните посолства?“, разказва Себастиан.

Снимка: bTV

Изпраща имейли до посолствата в пет страни – Дания, Швеция, Нидерландия, Белгия и Чехия. Отговорите не закъсняват: „Мислех, че някои от тях ще отговорят, но количеството на получените имейли беше огромно. Това, което ме изненада дори повече, беше, че след първото видео много хора също започнаха да ми изпращат знамена, което не съм очаквал изобщо“.

Няколко от посолствата в Дания дори го канят на лична среща с техния посланик в Копенхаген. Получава даже писмо от външен министър: „Всички бяха много мили и цялото преживяване беше забавно. Разбира се, посещението на едно посолство е и малко странно, защото не си сигурен какво да кажеш и преди всяко от тях бях нервен, но хората навсякъде бяха приятелски настроени. Прилича малко на ходенето на първа среща – преди това си мислиш: „О, ами ако кажа нещо грешно, за какво ще си говорим…", но щом разговорът потръгне, нещата стават по-лесни“.

Снимка: bTV

Три български посолства също му изпращат българското знаме.

Очаквано, много от получените знамена се повтарят: „Първия дубликат винаги изпращам на сина на азербайджанския посланик, тъй като той също колекционира флагове, така че много хора умишлено ми изпращат по два броя, за да дам единия на него, което е много мило“.

Един от неговите последователи дори изработва флаг с логото на неговия канал Spaghetti Road: „Беше откачено, защото някой е отделил време, за да подготви и изработи подобно нещо и наистина много ме зарадва. Всъщност флагът и в момента е тук до мен и мога да го покажа“.

Наред със знамената, хората изпращат и много книги, лакомства и други емблематични за техните страни предмети: „Най-рисковани за отваряне винаги са пакетите с храна, защото ми се е случвало в момента, в който бръкна вътре, цялата ми ръка да стане в шоколад, получавал съм и счупени бирени бутилки, но все пак мисля, че най-необичайното нещо беше снимка на бившия севернокорейски лидер в рамка, която беше хубава, но все пак е странно нещо, което да държиш на бюрото си“.

Снимка: bTV

Себастиан получава знамена и от някои частично признати държави, които показва в своите видеа, което не се харесва както на част от неговите зрители, така и на някои посолства. Датчанинът обаче има интересна гледна точка по този въпрос: „Моето правило е много просто – ако ми изпратят флаг, аз ги признавам. Някои хора не са съгласни, но мисля, че това е лесен начин за мен да избегна дипломатическите спорове за това коя държава трябва да бъде призната и коя не, особено защото не искам да обидя никого. Знам, че това е чувствителна тема и не искам да бъда твърде откровен, просто това не е моя работа“.

Много хора продължават да изпращат знамена и до днес: „Към момента имам около 600-700 знамена. Някои от тях, естествено, са дубликати, например имам много американски флагове. Има и такива, които все още не съм успял да отворя, но съхранявам всички в стаята си, макар че вече е невъзможно да бъдат окачени на стените“.