Френската компания за луксозни стоки LVMH оттегли офертата си за закупуване на американските бижутери „Тифани енд ко“ за 16 милиарда долара. Причината е забавяне в приключването на споразумението заради заплахи САЩ да наложат мита на продукти от Франция.

Компанията собственик на марки като „Луи Вюитон“ и „Моет Шандон“ се е отказала от сделката заради изместването на първоначалната дата за приключването ѝ. То е било изискано както от външното министерство на Франция, цитиращо търговската политика на администрацията на Доналд Тръмп, така и от американските производители на луксозни бижута.

Причината пък „Тифани енд ко“ да поискат промяна на крайния срок, определен в договора за 24 ноември, е все още липсващото одобрение за сливането на компаниите от ключови институции. Сред тях е и Европейският съюз.

В отговор на действията на LVMH „Тифани“ са завели дело в съда в щата Делауер, за да оспорят искането на френското външно министерство и да приведат в сила първоначалните условия. Според американците аргументите на французите няма основание в закона.

Сделката за придобиването на американската компания за бижута е сключена през ноември 2019 г. Така LVMH щяха да прибавят бижутерите със знаковата синя кутийка към портфолиото си.

Според анализатори на „Блумбърг“, обаче, зад решението за оттегляне има и друга причина освен промяната в крайните срокове и тя е, че сделката вече не е толкова изгодна за французите.

Икономическите ефекти на пандемията на коронавируса повлияха отрицателно на бизнеса за луксозни стоки. Следователно, стойността на бижутерите вече е по-ниска от 16 млрд, долара, според експертите.