Българите имаме много предразсъдъци за Ливан, но всъщност начинът, по който изглежда Бейрут ме кара да си пожелавам и София да изглежда така. Това разказа сценаристът Георги Иванов в предаването „Тази неделя“, след като се завърна от екскурзия в арабската страна.

Иванов стои зад проекти като „Стъклен дом“, „Революция Z“, „Под прикритие“ и „Дъвка за балончета“, чиято премиера е на 8 декември.

Ливан само звучи като екзотична дестинация, но всъщност не е – до там се стига лесно и бързо, сподели той.

Имаме много предразсъдъци за тази страна, асоциациите ни са за война, разруха, катаклизми, политически проблеми. Изобщо – звучи опасно, а се оказва, че в момента е изключително спокойна държава. Бейрут пък в някои класации е сред най-дружелюбните градове. Дори след 15 години война и още няколко военни конфликта столицата изглежда уникално. Понякога си пожелавам и София да изглежда така, каза Иванов.

Вижте някои от снимките на Георги Иванов от Ливан:

Това е абсолютно светска страна с разнообразно население, разказа гостът. Дори изненадващо, първото нещо, което видял при пристигането си на летището, било магазин за алкохол.

По думите му ливанците са невероятно дружелюбни, топли, отворени, приветливи и с изключителен търговски дух. Стандартът в Бейрут е доста висок – на средноевропейското ниво, т.е. цените са по-високи отколкото в Гърция.

Ливан е най-разнородната страна в арабския свят като население – 40% са християни, като има и католици, и православни. Мюсюлманите пък са и шиити, и сунити, и други разновидности, разказа Иванов.

Снимка: bTV

Управлението е по квоти – президентът, например, е католик, премиерът е сунит, заместникът му е православен, а председателят на парламента е шиит.

Населението на Ливан е около 6 млн. души, а страната живеят и около 2,5 млн. бежанци. Това е държавата с най-много бежанци в съотношение с местните жители, но не се усеща като грандиозен проблем, не чух да има местен Динко, коментира Иванов. За сравнение в България по последни официални данни има 2200 бежанци.

Вижте целия разговор във видеото: