Нова конспиративна теория се завъртя в онлайн пространството - в статия за “Уайърд” Кейт О’Нийл спекулира, че предизвикателството “Преди 10 години” (#10yearschallenge) онлайн е начин “Фейсбук” да обучи алгоритъма си за разпознаване на лица.

Онлайн предизвикателството, в което потребители от цял свят споделят две снимки – една от 2009 и една от 2019 г. – бързо стана популярно в социалните мрежи, като в него се включиха и много знаменитости.

 
 
 
View this post on Instagram

 

A post shared by Barbie® (@nickiminaj) on

В подробен материал О’Нийл излага своето мнение, че по този начин “Фейсбук” създава огромна база данни с лица напълно безплатно.

“Представете си, че искате да научите алгоритъм за разпознаване на лица характеристиките на остаряването. В идеалната ситуация ви трябва голяма и разнообразна база данни със снимки на хора. Допълнително удобство е ако има зададен предварително времеви ориентир, например 10 години. Благодарение на това предизвикателство, сега “Фейсбук” разполага с огромна база данни, които може да използва без вие да знаете”, коментира тя.

 
 
 
View this post on Instagram

Time sure does fly when you are having fun!! #10YearChallenge

A post shared by Reese Witherspoon (@reesewitherspoon) on

Публикацията предизвика множество коментари онлайн за нарушаване на личното пространство и правата на потребителите. Наложи се “Фейсбук” да излезе с официална позиция, в която се дистанцира от предизвикателството.

До момента с хаштаг #10yearschallenge са публикувани над 5,2 млн. снимки в социалната мрежа само за три дни.

 
 
 
View this post on Instagram

#10yearchallenge #challengeaccepted

A post shared by Jennifer Lopez (@jlo) on

“Това е предизвикателство, което идва от потребителите на “Фейсбук” и стана популярно от само себе си. Припомняме, че всеки потребител може да изключи лицевото разпознаване от настройките на профила си по всяко време”, коментираха от компанията.

Все още няма данни тази визуална информация да е използвана по някакъв начин от компанията, но заради множеството скандали с нарушени права на потребителите, много смятат, че това ще се случи в бъдеще.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!