Пореден сайт с измислени новини трупа солиден трафик в българския Интернет. Основната му цел е да продава парфюм за увеличено сексуално привличане и „система за създаване на собствен онлайн бизнес”. Този тип артикули, често свързвани с онлайн измами, вървят „в комплект”, например, с материал за нападение над депутата от БСП проф. Иво Христов, извършено от „психодесни политици”.

Именно тази публикация прави и buglaria today (правописната грешка в името на сайта е важна!) изненадващо успешен маркетингов инструмент. Толкова успешен, че във фейсбук групата „България и Русия – заедно навеки” с 65 000 участника статията беше споделена с коментар от администраторите: „Събираме група, които притежават огнестрелни оръжия. Бъдете сигурни, че настъпва времето, когато русофобите ще бъдат отстрелвани”.

Публикацията събра стотици коментари, споделяния и харесвания, преди социалната мрежа най-накрая да изтрие групата, в която има и други призиви за насилие и издадени смъртни присъди на идеологически противници.

Куриозното в случая е, че „нападението” над проф. Христов никога не се е случвало. Въпреки това, фалшивият сайт продължава да съществува, а неговото съдържание – да се споделя свободно. Тъй като медията менте използва безплатната платформа на WordPress, няма никакъв начин да се разбере кой е собственикът. Възможност за контакт с издателите няма, за сметка на това има изобилие от реклами на точно два продукта - и то не стандартни банери (такива wordpress.com не поддържа), а направени на ръка техни подобия.

Единият продукт е не твърде ясно обяснена схема за печелене на пари през смартфона, която обещава четирицифрен месечен доход и покупка на скъп автомобил след броени месеци… срещу еднократна инвестиция от 20 лева. Отново говорим за непроследим сайт.

За другия разбираме повече от следната история: „Той беше беден и нямаше нито пари, нито кола, но пък постоянно миришеше на аромат, който възбужда всички жени до припадък и ги превръща в нимфоманки до 1 час след като го помиришат”. Отново няма информация кой стои зад „революционния” продукт (в случая – парфюм), но този път домейнът е регистриран от физическо лице… което обаче е написало, че се казва Петрунко Петрунков и живее в Зимбабве (но пък е използван пощенският код на град Плевен – 5800).

Формата за поръчка на двата продукта през „Еконт” е една и съща, което дава сериозни основания да се смята, че се продават от едно и също лице.

Същите реклами (и - отново! - нищо друго) имаше и на други два сайта, които през лятото предизвикаха скандали с фалшиви новини за бомбен атентат във влака за Бургас, стрелба по Валери Симеонов, инцидент с Крисия, кончината на Джордж Сорос и др. Измамите обаче бързо бяха разкрити.

Като дизайн изчезналите буквално за часове icenews и offnews101 съмнително много наподобяват новото „менте”.

Очевидно желаещите да продадат спорни по качество стоки на всяка цена са установили, че най-голям шанс ще имат с любителите на гръмките заглавия, сензациите и световната конспирация. Твърде често фалшивите новини у нас са именно предназначени за такава аудитория – какъвто беше и случаят с несъществуващите турски танкове на българска територия от преди дни.

Новото в този случай е превръщането на написани с рекламна цел „алтернативни факти” в мотив за реално насилие.