Видеоклип в социалните мрежи стана причина за разследване на руските власти кой е извършил необичаен вандалски акт – на него се вижда полярна мечка, на чието тяло с черен спрей е изписано Т-34, пише Би Би Си.

Клипът е споделен във „Фейсбук“ от природозащитника Сергей Каври. Той го е открил в затворена група на хора от Чукотка и е алармирал и властите.

На видеото ясно се вижда полярен мечок, който се разхожда в дива среда, но на гърба му има изписано Т-34 – модел танк от Втората световна война, изиграл решаваща роля за победата на Съветския съюз над Нацистка Германия.

„Нямам представа точно къде е заснето видеото, нито дали наистина се има предвид този модел танк, но това е някаква изкривена и обидна представа за историята ни“, коментира Каври.

Експерти по диви животни са категорични, че не само боята е вредна за козината на дивата мечка, а нарушава способността й да ловува. С контрастен надпис върху нея тя не може да се слива с околната среда и да се крие при лов.

Учен от „Института за биологични проблеми на Севера“ коментира, че е много малко вероятно мечката да е била в съзнание, когато е вандализирана. „Надписът е с равни букви с еднаква големина“, допълва Анатоли Кончев. По думите му преди известно време в региона Новая Земля в Русия екип от специалисти са упоили няколко полярни мечки, които стигнали прекалено близо до населени райони.

По случая е започнало разследване, като предстои да бъде установен произходът на видеоклипа.